Eräs hankkeen teemoista oli etätyö, työmuoto josta tuli vuoden 2020 aikana nopeasti ilmiö. Tietotyön paikkariippumattomuus ja pandemian vauhdittama etä- ja hybridityökulttuuri voivat luoda uusia mahdollisuuksia maaseudulle. Vapaa-ajan asukkaiden ja kakkosasunnon hankkijoiden määrä ja viipymä paikkakunnalla saattavat lisääntyä. Työn ja vapaa-ajan yhdistäminen matkailussa on eräs ennakoitu kehityssuunta (Visit Finland 2020). Kylille on perustettu etätyötiloja, esimerkiksi Koko Kylän Konttori – Hela Byns Byrå Lapinjärvelle tai Pankkitalon etä- ja aistietätyöhuone Vuolijoelle, joka voitti Suomen älykkäin kylä -kilpailun vuonna 2020 (Etätyötilojen verkosto s.a.).
Halusimme kokeilla, miten hankkeen kylät soveltuvat työn ja vapaa-ajan yhdistämiseen. Taustalla oli idea etätyöresidenssistä, jossa yhdistyy työ, matkailu ja vapaa-ajan vietto jossain muualla kuin kotona. Millaista on tehdä etätöitä kylissä, millaisia palveluita on tarjolla ja miten etätyömahdollisuuksia voisi kehittää? Etätyökokeilut järjestettiin Sippolassa 20.-22.6.2022, Ankkapurhan kulttuuripuistossa 16.-18.8.2022 ja Kotkan Popinniemessä 23.-25.8.2022. Kotkan kohteeksi valikoitui reilun kolmen kilometrin päässä Tiutisesta sijaitseva Popinniemi, sillä Tiutisessa ei valitettavasti ollut ryhmälle sopivaa majoituspaikkaa omine huoneineen. Hanketiimi uskoo, että kysyntää merellisen Tiutisen etätyöresidenssille kyllä olisi!
Hanketiimin lisäksi kokeiluihin etsittiin avoimella haulla yksi ulkopuolinen osallistuja. Kotkaan valittu ja valinnan yhteydessä osallistumisensa vahvistanut henkilö ei valitettavasti saapunut paikalle. Molemmille Kouvolan etätyökokeiluihin osallistuneille Kouvola ei juuri ollut entuudestaan tuttu, ja he olivat käyneet Kouvolassa vain kerran aiemmin.
Teimme kohteissa normaaleja töitämme. Jokaisella oli oma huone, jossa oli työpöytä ja tuoli. Keittiö-, oleskelu- ja kylpyhuonetilat olivat yhteiset. Hanketiimi myös järjesti kussakin kylässä tulevaisuustalkoot ja haastatteli kyläläisiä. Työpäivän jälkeen tutustuimme alueeseen ja lähistön tarjontaan.
Havaintoja hyödynnettiin kehittämistyössä sekä etätyöresidenssin hahmottelussa. Kokeilut toivat samalla tietoa kyläprofilointien ja älykäs kulttuurikylä -konseptien tueksi. Osallistujat täyttivät lopuksi palvelupolun, johon kerättiin kokemukset kokemuksen jokaisesta vaiheesta.
Yleisesti totesimme, että kahden yön kokeilut olivat liian lyhyitä. Uudessa kohteessa täytyi asettautua paikkaan ja asennoitua työhön. Työskentelyn lisäksi halusimme tutustua ympäristöön, tutkia ja kokea tarjontaa, mikä tuntui jättävän työlle liian vähän aikaa. Näissä maisemissa työn imuun kyllä pääsee helposti, ja kokeilua olisi mielellään jatkanut useamman päivän.
Etätyöläisten tarpeet ja työn luonne ovat erilaisia. Joku haluaa rauhaa ja tilaa keskittyä, toinen työskennellä yhteisessä tilassa keskustelun mahdollistaen. Joku etsii inspiraatiota uudesta ympäristöstä, toinen kaipaa seuraa muista etätyöntekijöistä ja uusia tuttavuuksia. Joku voisi lähteä oman tutun tiimin kanssa töihin hetkeksi toisaalle.
Paikan on tarjottava jotain uutta, sellaista mitä kotioloissa tai työpaikalla ei ole – luontoa, kulttuurihistoriaa, taidetta, arkkitehtuuria, miellyttäviä miljöitä, uusia maisemia tai uusia ihmisiä. Fasiliteettien on oltava kunnossa niin työntekoon kuin asumiseen – hyvä sänky, hyvät työtilat, kunnon työtuolit ja -pöydät, toimivat yhteydet ja wifi talon puolesta, mukavat yhteistilat ja varusteltu keittiö. Työhön ja vapaa-aikaan liittyviä palveluita ja erilaisia aktiviteetteja tulee lähistöllä olla riittävästi. Plussaa on, jos läheltä löytyy laadukas lounaspaikka, sympaattinen kahvila, ulkoilureittejä tai uintimahdollisuus. Nämä ovat asioita, jotka saavat lähtemään etätyömatkalle.
Sippolan etätyökokeilu
Kesäkuisena maanantaina ajoimme Sippolaan odottavissa tunnelmissa. Kouvolan keskustamaisemat vaihtuivat nopeasti vehreään, aurinkoiseen maaseutuun. Majoituimme Taidekeskus Antareksessa Sippolan kylän keskustassa entisessä meijerissä. Antares toimii taiteilijoiden residenssinä ja kesäisin taidegalleriana sekä tarjoaa avoimia taidetyöpajoja ja kursseja. Taidekeskus oli kiinnostunut toimintansa kehittämisestä sekä mahdollisuudesta vuokrata huoneita myös muille kuin taiteilijoille esimerkiksi juuri etätyökäyttöön.
Vanha meijeri on kiinnostava esimerkki uuskäytöstä. Rakennuksessa menneisyys saa näkyä. Suuria huoneita hyödynnetään taiteilijoiden työtiloina ja näyttelytiloina. Taidekeskuksen yläkertaan on kunnostettu neljä vuokrattavaa huonetta ja yhteistilat. Huolella valitut tapetit, esimerkiksi Rut Brykin Fenix-lintu, ja huoneiden teemavärit tuovat persoonallisen kosketuksen ja sopivat hyvin taidekeskuksen henkeen. Antareksessa toimii kesäkahvila, josta on mahdollista tilata lounas ja kahvitukset ryhmille.
Sippolan kylällä muutaman sadan metrin päässä majapaikasta oli pieni ruokakauppa, joka tarjosi riittävän valikoiman etätyöläisten eväisiin kokeilun aikana. Naapurissa oli myös lounasta arkisin tarjoava kahvila-baari Baarman’s Neuvola, joka todella toimi entisen neuvolan paikalla. Paikan historia jatkui hienosti uuden toimijan nimessä. Valitettavasti seitsemän vuotta toiminut Baarman’s Neuvola lopetti toimintansa loppuvuonna 2022 (Baarman’s Neuvola 2022).
Työt sujuivat hyvin hiljaisessa ja rauhallisessa maalaismiljöössä ja taidekeskuksen inspiroivassa ympäristössä. Tauoilla saattoi piipahtaa alakerran kahvilassa, ulkoterassilla, virkistymässä taiteen äärellä tai lounaalla kylän baarissa. Työpäivien päätteeksi kävimme kyläkävelyllä, kesätorilla ja ajelemassa lähiympäristössä. Noin puolentoista kilometrin päässä keskustasta on viehättävä Orijärven uimaranta. Valitettavasti iltaisin auki olevaa ruokapaikkaa ei kylältä löydy. Kävelimme katsomaan kaunista uusgoottista kirkkoa, sankarihautausmaata ja vanhaa kappelia. Ihailimme Alvar Aallon toimiston suunnittelemaa entistä lääkärintaloa (arkkitehti Keijo Ström, 1952) (Kouvolan kaupunki 2018). Lääkäritalo toimi viime vuodet palvelutalona, mutta on nyt vailla käyttöä ja myynnissä. Tässä olisikin seuraavan uuskäyttöprojektin aihe! Sippolan kyläläiset nimittäin kaipaisivat kokoontumistilaa yhdistyksille ja suurempiin tapahtumiin.
Ulkopuoliselle etätyökokeilijalle kokemus oli mielenkiintoinen ja monipuolinen, vaikka aika Sippolassa jäi lyhyeksi. Sippola osoittautui kiinnostavaksi etätyöpaikaksi ja pienen kylän elinvoimaisuus ja yhteisöllisyys yllätti positiivisesti. Sippola tarjosi lähes kaiken tarpeellisen ja kylällä oli mukavalta vaikuttavia tapaamispaikkoja kuten toritapahtumat, Antareksen näyttely ja Baarman’s. Antareksen ja Sippolan parhaita puolia olivat kauniit maisemat, monipuolinen taide sisä- ja ulkotiloissa sekä ihmiset, jotka tervehtivät kaikkia vastaantulijoita.
Antares tarjosi kiinnostavan ja rauhallisen paikan työskentelyyn ja Sippolan kylä riittävästi tekemistä pariksi päiväksi!
Ankkapurhan etätyökokeilu
Onnistuneen Sippolan kokeilun perusteella lähdimme kesälomien jälkeen elokuussa inspiroitunein mielin kohti Ankkapurhaa ja Inkeroisten Tehtaanmäkeä. Majoituimme Alvar Aallon suunnittelemassa Mäntyrinteen insinööritalossa. Rakennuksen omistaja Stora Enso on tärkeä sidosryhmäkumppani Ankkapurhan alueen kehittämisessä. Mäntyrinteen talo on nykyisin käytössä kokous- ja vierastalona. Alakerrassa oli tilavat huoneet suurine pöytineen, mikä mahdollistaa myös ryhmätyöskentelyn. Yläkerrassa oli 4 tyylikästä vierashuonetta.
Vuokrasimme kokeilun ajaksi Nuorisokeskus Anjalasta Jopot, joilla oli kätevä pyöräillä Inkeroisten ja Anjalan väliä pitkin Kymijoen ylittävää patosiltaa. Tarvittaessa pyörällä voi suhata myös peruspalveluiden äärelle Inkeroisiin. Lähimmät ruokakaupat ovat Inkeroisten keskustassa noin 1,5 kilometrin päässä majoituspaikasta.
Ankkapurhassa lounasta tarjoavat Tehtaan klubi Tehtaanmäellä ja joen toisella puolella Nuorisokeskus Anjalan Ankkapurhan Helmi. Molemmat lounaspaikat yllättivät ammattimaisella palvelulla ja ystävällisyydellä. Erikoisruokavalioita ei oltu ilmoitettu etukäteen, koska buffeteissa oli arveltu olevan jotain kaikille sopivaa. Raaka-aineita tiedusteltaessa asiakkaille loihdittiin kuitenkin toiveita vastaavat ja maistuvat erikoisannokset käden käänteessä!
Anjalassa toimii myös kesäkahvila entisessä viljamakasiinissa. Känkkärän luontopolku Kymijoen varrella Anjalan puolella tarjoaa reilun 2 kilometrin matkalta monipuolista luontoa ja hienot maisemat Inkeroisiin. Metsäluontoon yhdistyy teollinen, elävä kulttuuriperintö.
Töiden jälkeen kävimme uimassa Kymijoessa ja noin 5 kilometrin päässä Tehtaanmäeltä sijaitsevassa Korjärven uimalassa. Korjärvelle ostettiin kylältä eväät mukaan ja nautitiin illallinen ulkona. Mämmälän kotiseutuyhdistyksen hienosti kunnostamalta ja ylläpitämältä uimarannalta löytyvät pukukopit, käymälät, laavu ja vuokrattava tynnyrisauna.
Etätyökokeilusta jäi mukava fiilis ja kokeilu oli hyvää vaihtelua arkeen. Majoitus oli ylellinen ja alue ainutlaatuinen arkkitehtuurimiljöö. Tosin yhä toimat tehtaat aiheuttivat eräälle osallistujalle hieman hajuhaittoja ja päänsärkyä, toiselle tehtaan tavarajuna taas meluhaittoja.
Ulkopuoliselle osallistujalle upea kulttuuriympäristö ja uintimahdollisuus joessa olivat vierailun kokokohtia. Kohteen lisäksi tärkeää hänelle oli myös yhteisöllisyys. Etätyön ja kotimaan matkailun yhdistämisessä kohteen valintaan vaikuttaisivat sekä kulttuurikohteet että kaunis ja puhdas luonto, kohde johon pääsee julkisilla kohtuullisessa ajassa, sekä oman rauhan ja yhteisöllisen tilan yhdistävä majoitus. Osallistuja yllättyi, miten hienoja kohteita lähiseudulta löytyy, ja hän tulisi mielellään toistekin!
Muutamilla muutoksilla kohti asuintaloa mukavine oleskelutiloineen Mäntyrinnettä voisi hyvin vuokrata lyhytaikaiseen käyttöön etätyöresidenssinä.
Kotkan etätyökokeilu
Edelleen yhä innostuneena etätyökokeiluista saavuimme elokuun loppupuolella merelliseen Kotkaan. Majoituimme Popinniemessä hurmaavassa Guesthouse Lokinlaulussa. Popinniemi on Tiutisen tapaan idyllinen puutaloalue hiekkateineen lähellä merta.
Guesthouse Lokinlaulu on 1922 valmistunut kaksikerroksinen keltainen puutalo, jonka yläkerta oli muutettu vuokrahuoneistoksi. Omistajapariskunta asuu itse alakerrassa. Yläkerrassa on neljä eri tyyliin sisustettua huonetta sekä yhteinen keittiö- ja ruokailutila sekä kauniit näkymät tarjoava parveke.
Työt sujuivat hyvin omissa, värikkäästi sisustetuissa huoneissa. Yhteistila muodostui keittiö- ja ruokailutilasta, jossa oli suuri, myös yhteiseen työskentelyyn soveltuva ruokapöytä. Varsinaista oleskelutilaa ei Lokinlaulussa ollut. Parvekkeella nautimme aamiaista ja illallista hienojen näkymien äärellä. Rehevästä puutarhasta sai kerätä viinimarjoja omaan käyttöön. Vuokrattava pihasauna antoi hyvät löylyt ja puutarhan hämärässä oli mukava vilvoitella. Saunan yhteydessä uintimahdollisuutta ei valitettavasti ollut. Kävimme kokeilun aikana uimassa meressä Tiutisissa työväenyhdistyksen ylläpitämällä uimarannalla.
Vieraat saivat Lokinlaulusta käyttöönsä polkupyörät, mikä oli suuri plussa. Lähistöltä löytyi pyörälläkin helposti saavutettavia palveluita, kuten pieni ruokakauppa. Pyörällä voisi hurauttaa myös esimerkiksi Tiutisen ympäri tai Lokinlaulusta parin kilometrin päähän Kotkan kaupungin ylläpitämälle Äijänniemen uimarannalle. Valitettavasti sopivaa lounaspaikkaa tai iltaisin auki olevaa ravintolaa ei aivan lähistöltä löytynyt. Lounastimme Karhulan teollisuuspuistossa ravintola Aallossa vajaan 3 kilometrin päässä Lokinlaulusta ja Kat’s Cafessa reilun 4 km päässä.
Töiden jälkeen pyöräilimme Sunilan Pirtille, jonka kuntosalia ja liikuntasalia Lokinlaulun asiakkaat saivat kokeilla maksutta. Pirtin tilat olivat hyvin hoidetut ja kuntosalilla oli monipuolisesti laitteita.
Vuonna 1901 valmistunut Sunilan sahan palokunnantalo on nyt Urheiluseura Sunilan Sisun omistuksessa. Alvar ja Aino Aalto suunnittelivat rakennukseen muutostyöt ja sisustuksen vuonna 1938. Sunilan Sisu ry upeasti kunnosti hankerahoituksella, ostopalveluina, talkoovoimin ja työllisyystöinä purkukuntoisen kohteen alkuperäistä ilmettä kunnioittavaksi Pirtiksi. (Pro Sunila ry 2018–2023.)
Popinniemi ja Lokinlaulu tarjosivat edellisten kokeilujen tapaan rauhalliset tilat, ihanan ympäristön ja kauniita maisemia etätyöntekijöille. Majapaikka oli mukavan yhteisöllinen ja palvelu oli ystävällistä. Lokinlaulu on myös kiinnostava esimerkki paikallisesta matkailuyrittäjyydestä.
Havainnot
Kokeilut olivat onnistuneita ja avartavia. Näin upeita kohteita Kymenlaakso tarjoaa! Maisemanvaihdos teki hyvää, sillä se etäännytti rutiineista ja vähensi normaaleja kodin tai työpaikan arkisia häiriötekijöitä. Kukin kylä tarjosi rauhoittavan, inspiroivan, kiehtovan, vehreän ja kiinnostavan kulttuurihistoriallisen ympäristön. Tarvittavat palvelut löytyivät alueelta tai lähistöltä.
Kaikissa kohteissa oli hienosti uuteen käyttöön otettuja vanhoja rakennuksia. Kulttuuriperintöä vaalitaan rakennuksia käyttämällä ja tietoa välittämällä. Kohteet voisivat kertoa matkailijoille ja vierailijoille enemmän paikkojen taustoista ja jakaa kiinnostavia faktoja verkkosivuillaan, viestinnässään ja paikan päällä. Kylien palvelut ja harrastusmahdollisuudet voisi myös olla selvästi esillä verkossa ja kohteissa. Mistä löytyy lähin uimaranta, milloin lounasta on saatavilla, onko lähellä kalastusmahdollisuuksia tai kuntosalia? Nyt mukana oli paikallistuntemusta, joten tulimme uineeksi Kymijoessa ja Korjärvellä. Know Your Hoods -alusta tarjoaa kylille ja asukkaille mahdollisuuden viedä paikallisia kohteita ja palveluita karttapalveluun ulkopaikkakuntalaisten löydettäviksi.
Etätyötä ei kuitenkaan ole vielä tuotteistettu palveluksi. Etätyöresidenssi voisi palveluna olla pidempi, esimerkiksi 5-7 päivää, jotta inspiroivaan työn imuun pääsisi kunnolla kiinni. Etätyöntekijöitä voisi houkutella kohteisiin uusia palveluita kehittämällä. Pienryhmälle voisi räätälöidä liikuntaa, rentoutumista tai taidetyöpajoja, yksilöille mainostaa paikallisia tapahtumia ja kokoontumisia sekä kehittää vaikka majapaikkaan tilattavan hierojan. Auto on kätevä, jos haluaa käydä Kotkan ja Kouvolan palveluiden ja viihteen äärellä. Julkisen liikenteen kattavuutta näiden kohteiden osalta olisi varaa parantaa. Polkupyörät olisivat tärkeä osa etätyöresidenssin palveluita.
Kesäkauden ulkopuolella kokeilut olisivat varmasti kovin erilaisia. Mitä aktiviteetteja kylät tarjoavat talvella? Mitä tehdä työpäivien jälkeen? Ympärivuotisessa etätyöresidenssissä ja matkailupalveluissa on kehitettävää.
Laura Lehtinen
Kulttuuriperintöasiantuntija
Lähteet
Kouvolan kaupunki 2018. Arkkitehtuuriopas Alvar Aalto-kohteet. PDF-dokumentti. Saatavissa: https://www.kouvola.fi/wp-content/uploads/2018/11/Arkkitehtuuriopas_AlvarAalto_2018.pdf [viitattu 1.6.2023].
Etätyötilojen verkosto s.a. Pihtiputaan kunta, Hubittaako-hanke. WWW-dokumentti. Saatavissa: https://www.etatyotilat.fi/etatyopisteet/ [viitattu 1.6.2023].
Baarman’s Neuvola 2022. Facebook-sivut, postaukset 7.10.2022 ja 14.10.2022. WWW-dokumentti. Saatavissa: https://www.facebook.com/BaarmansNeuvola/). [viitattu 1.6.2023].
Pro Sunila ry 2018–2023. Sunila Alvar Aalto -verkkosivu. WWW-dokumentti. Saatavissa: https://www.alvaraaltosunila.fi/fi/pirtti [viitattu 1.6.2023].Visit Finland 2020. Matkailija 2030 -skenaariot. Rethinking Travel: Matkailija 2030 -skenaariotyöpajojen tulokset. Business Finland. PDF-dokumentti. Saatavissa: https://www.businessfinland.fi/490529/globalassets/julkaisut/visit-finland/tutkimukset/2021/matkailija-2030–skenaariot.pdf [viitattu 1.6.2023].